به گزارش ذاکرنیوز، مراسم تجلیل از شایستگان تقدیر سیونهمین دوره جایزه کتاب سال با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد یاسر احمدوند معاون امور فرهنگی وزارت ارشاد، علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران و حمید پارسانیا، دبیر علمی سیونهمین دوره جایزه کتاب سال امروز سهشنبه 14 تیر در تالار رودکی برگزار شد.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد، در این مراسم در سخنانی حوزه نشر و کتاب را از بخشهای افتخارآمیز نظام جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: گاهی که در یک فضای رسانهای سیاه درباره دستاوردها و افتخارات جمهوری اسلامی ایران صحبت میشود، چنان موضوع و فضا تنگ میشود که زبان در بیان افتخارات بزرگ نهضت اسلامی مردم ایران و نظام جمهوری اسلامی ایران به لکنت میافتد.در حالیکه حوزه نشر، فرهنگ و کتاب در طول عمر با برکت جمهوری اسلامی به یک بلوغ و رشد خیرکننده رسیده است.
آمار قابل قبول نشر ایران در میان کشورهای همسایه
وی ادامه داد: امروز اگر آمار نشر کتاب در ایران و کشورهای دیگر را مقایسه کنیم، ایران در میان کشورهای منطقه و دیگر مناطق رتبه قابل قبولی دارد و یکی از رتبههای برتر در حوزه نشر کتاب است. در ایران سالانه بیش از 100 هزار عنوان کتاب منتشر میشود که بیشتر کتابها چاپ اولی هستند، بنابراین با وجود همه مشکلاتی که در حوزه صنعت چاپ و نشر کتاب داریم، تولید کتاب در کشور رشد خوبی داشته است.
وزیر ارشاد با اشاره به برگزاری نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران پس از از دو سال وقفه کرونا گفت: در این دوره از نماییشگاه کتاب تهران میزان فروش کتاب به بیش از 200 میلیارد تومان رسید.علاوه بر این همزمان با برگزاری نمایشگاه حضوری کتاب تهران نمایشگاه مجازی را نیز برگزار کردیم و همه دسترسیهایی که در بخش حضوری برای مراجعان مهیا بود، با یک گوشی همراه و استفاده از فضای مجازی برای کاربران نمایشگاه مجازی کتاب تهران در کل کشور فراهم شد تا تحقق شعار عدالت فرهنگی باشد.
اسماعیلی ادامه داد: رقم فروش کتاب در دو بخش مجازی و حضوری سیوسومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تقریباً برابر بود، در بهمنماه نیز نمایشگاه مجازی کتاب تهران را برگزار کردیم و در این نمایشگاه یکمیلیون و 300 هزار جلد کتاب از طریق این سامانه به فروش رفت. در این نمایشگاه، هزار و 290 شهر و بیش از 2800 روستا از سامانه فروش مجازی، کتاب خریداری کردند. در نقاط محروم مردم با پست رایگان کتابهای خود را دریافت کردند، افراد در سیستان و بلوچستان، سرخس و مریوان کتاب را با تخفیف خریداری میکردند و به صورت رایگان از طریق پست درب منزل تحویل میگرفتند.
وی با اشاره به روز قلم گفت: خدمات بزرگی برای حمایت از مولفان، مترجمان، ناشران و بهطور کلی همه زنجیره موثر در تولید کتاب در این سالها انجام شده است، اما دولت سیزدهم قصد دارد در یک برنامه متراکم از کل حلقه و زنجیره تولید کتاب حمایت کند تا موضوع پشتیبانی از آثار فرهنگی، چاپ کتاب و کتابخوانی محقق شود، زیرا گاهی کتاب چاپ میشود، اما گران است پس باید برای بخش دسترسی مردم به آن نیز فکری کرد. گسترش و افزایش تعداد کتابخانههای عمومی امروز با همین رویکرد دسترسی مردم به کتاب در حال پیگیری است. رئیس جمهور در دو هفتهآینده سفری به استان همدان خواهند داشت و در جلسه پیش سفر؛ نزدیک به 70 میلیارد تومان برای ارتقای وضعیت کتابخانههای عمومی استان بودجه مصوب کردیم.
در کنار هر مجموعه فرهنگی که در کشور افتتاح میشود، باید یک کتابفروشی هم تأسیس شود
بنا به گفته وزیر ارشاد؛ دولت با همه مشکلات اقتصادی برای بخش فرهنگ هزینه میکند. در کنار هر مجموعه فرهنگی که در کشور افتتاح میشود باید یک کتابفروشی هم تأسیس شود. در ارومیه با یک فعالیت جهادی، مجموعه بزرگی را ماه گذشته افتتاح کردیم. برای این مجموعه در طول 15 سال 80 میلیارد تومان هزینه صرف شده بود، اما دولت جدید؛ در طول 9 ماه، 85 میلیارد تومان هزینه کرد و مجموعه را افتتاح کرد. مجموعهای که شبیه تالار وحدت در تهران است و دارای تالارهای موسیقی و تئاتر است. در این مجموعه قرار است، کتابفروشی و کتابخانه نیز تأسیس شود.
گسترش نهضت کتابخوانی در دستور کار وزارت ارشاد
وی گفت: وزارت ارشاد گسترش نهضت کتابخوانی را بر مبنای فرمایش رهبر معظم انقلاب در دستور کار خود قرار داده و خود را متعهد میداند که در همه بخشها از نهضت کتابخوانی حمایت کند تا این مسیر اعتلا پیدا کند و بازارش پررونق شود.
وزیر ارشاد به حمایت از تولید کاغذ در داخل اشاره کرد و گفت: کارگروه حمایت از تولید کاغذ داخلی با حضور معاون اول رئیس جمهور تشکمیل شده و جلسات خود را برگزار میکند. گفت: گزارش پیشرفت در این زمینه هر هفته توسط معاون فرهنگی به من داده میشود و در این راستا 5 مجموعه داخلی تولید کاغذ مورد حمایت قرار گرفتند. دولت و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تلاش میکند تا به شعار راهبردی که در ابتدای دولت از آن صحبت شده جامع عمل بپوشاند شعاری که محتوای آن ملی شدن صنعت نشر است.
وی به اختصاص ارز ترجیحی برای واردات کاغذ اشاره کرد و گفت: اکنون واردات کاغذ برای یک دوره کوتاه مدت در حال انجام است زیرا نمیتوان یکسال صبر کرد و نیاز امروز صنعت تولید کتاب و نشریات در حوزه کاغذ باید تأمین شود. سخنان من به معنای نفی مشکلات حوزه فرهنگ کتاب و نشر نیست اما باید از امید صحبت کنیم و توانمان را صرف حل مشکلات کنیم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: من در جریان سفرم به استان همدان از یک کتابگرد دورهای که با موتور به روستاها کتاب میرساند، تجلیل و تأکید کردم این سربازان گمنام فرهنگی باید یک به یک پیدا شوند؛ زیرا آنها شایسته تجلیل هستند. باید بدانید عدالت فرهنگی؛ شعار و مبنای دستورالعمل دولت است و همه هنرمندان و اهالی فرهنگ در کل کشور باید زیر چتر این حمایت همه جانبه قرار بگیرند.
یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز در این مراسم در سخنانی گفت: در حوزه فرهنگ هر گونه سرمایهگذاری اگر متکی به دانش و کتاب نباشد، مغلوب خواهد شد.
وی با تبریک روز قلم اظهار امیدواری کرد که دانش و دانشپژوهی در کشور بیشتر شود و جایگاه عالمان در جایگاه بالاتری قرار گیرد.
احمدوند گفت: وظیفه دولت این است که برای تکریم اهل علم و توسعه دانش، فعالیتهای بیشتری انجام دهد. برخی از آثار اهل علم که حاصل سالها تلاش است، در شمارگان اندک منتشر شده است. برخی با سرمایه شخصی خودتان منتشر شده که زیبنده نیست و جایگاه واقعی دانش این نیست.
بازبینی در جایزه کتاب سال
وی ادامه داد: امیدوارم بتوانیم فعالیتهایی انجام دهیم که جایگاه کتاب در جایگاه درست خود قرار گیرد، همت وزیر محترم بر این است که این حوزه ارتقا پیدا کند. امسال چهلمین سال جایزه کتاب سال را داریم و برای این منظور، برای بازبینی و برنامههایی برای بزرگداشت کتابها و نویسندگانی که در قرن گذشته کتابهای قابل اعتنایی فراهم آوردند، تدارک خوبی دیده شده است.
حجتالاسلام والمسلمین حمید پارسانیا دبیر علمی جایزه کتاب سال نیز در سخنانی ضمن ارائه گزارشی از داوریهای این دوره گفت: داوریهای این دوره در نزدیک به 77 هزار ساعت انجام شده استا و 57 اثر شایسته نقدیر شناخته شدند.