به گزارش ذاکرنیوز، "هنری کیسینجر"، وزیر امور خارجه سابق آمریکا که از سال 1973 الی 1977 ریاست وزارت امور خارجه ایالات متحده را بر عهده داشت، معتقد است که گسترش ناتو باید در لهستان متوقف میشد و اوکراین میبایست در روابط روسیه و غرب جایگاهی را بدست میآورد که فنلاند تاکنون داشت.
کیسینجر این دیدگاه را در مصاحبه با روزنامه "وال استریت ژورنال" بیان کرده و در پاسخ به سئوالی در این باره گفت: «من معتقد بودم که لهستان و همه کشورهایی که به طور مرسوم بخشی از تاریخ غرب بودهاند - به طور منطقی باید عضو ناتو باشند. ولی در رابطه با اوکراین، من از نقشی مانند فنلاند دفاع میکردم. این سیاست ناتو اشتباه بود که علائمی در خصوص احتمال عضویت اوکراین ارسال کرد و نگرانیهای امنیتی ابراز شده از سوی ولادیمیر پوتین [رئیس جمهوری روسیه] را جدی نگرفت. در این صورت بحران کنونی در اوکراین بوجود نیامده بود.»
این سیاستمدار کهنهکار آمریکایی یادآور شد که کشور اوکراین مجموعهای از سرزمینهایی است که مردم آنها به سمت روسیه تمایل دارند و مسکو نیز از لحاظ تاریخی آنها را متعلق به خود میداند، اگرچه «بعضی از اوکراینیها» با این مسئله موافق نیستند. با این حال، وزیر خارجه سابق آمریکا معتقد است که در نتیجه حمله نظامی روسیه به اوکراین، وضعیت تغییر کرده است. به گفته کیسینجر، در پایان مناقشه کنونی در اوکراین نیز به احتمال زیاد "کریمه و منطقه دونباس" برای روسیه حفظ خواهد شد.
هنری کیسینجر در بخش دیگری از این مصاحبه ابراز عقیده کرد که ایالات متحده در آستانه جنگ با روسیه و چین بر سر مسائلی قرار گرفته است که تا حدودی خود واشنگتن، بدون آنکه تصوری از اینکه چگونه پایان خواهد یافت یا به کجا خواهید انجامید، ایجاد کرده است. به گفته وزیر امور خارجه سابق آمریکا، در شرایط کنونی تنها کاری که میتوان انجام داد، تشدید تنش و ایجاد گزینههای متفاوت نیست، بلکه برای این کار باید هدفی وجود داشته باشد.
این خبر بهروزرسانی میشود| در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز صد و هفتاد و دوم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
مشاور زلنسکی: مذاکرات صلح به معنای پیروزی روسیه خواهد بود
میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، اعلام کرد که مذاکرات صلح بین طرفهای روسی و اوکراینی به معنای پیروزی مقامات مسکو خواهد بود. وی گفت: «مذاکرات با روسیه در شرایط کنونی تنها به معنای یک چیز است و آن اینکه روسیه پیروز شده است. این یک شکست ثبت شده برای اوکراین، شکست برای اروپا و شکست ارزشهای دموکراتیک غربی خواهد بود.»
پودولیاک یادآور شد که در حال حاضر مقامات کییف دلیلی برای از سرگیری مذاکرات صلح با مسکو ندارند.
در اواخر ماه جولای، طوماری در وب سایت رسمی دفتر زلنسکی ثبت شد که بر اساس آن گروه زیادی از شهروندان اوکراینی خواستار ازسرگیری مذاکرات صلح با روسیه و دستیابی به توافق شده بودند. در متن نوشته شده بود که «هرچه بیشتر بجنگیم، شاهد کشته شدن بیشتر اوکراینیها و فرزندانمان خواهیم بود و این جنگ باید پایان یابد».
در این رابطه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، یادآور شده بود که ایالات متحده اوکراین را از هرگونه اقدام سازنده و از سرگیری مذاکره با روسیه باز داشته و چنین اجازهای به مقامات کییف داده نشده است.
نماینده دائم روسیه در وین از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواست هر چه سریعتر از نیروگاه زاپوروژیه بازدید کند
میخائیل اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بین المللی در وین، صبح امروز، یکشنبه اعلام کرد که سفر بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA) از نیروگاه هستهای زاپوروژیه بهتر است هر چه زودتر، در اواخر ماه آگوست یا اوایل ماه سپتامبر انجام شود.
اولیانوف در مصاحبه با خبرگزاری «تاس» گفت: ما معتقدیم که این سفر آژانس نباید به تعویق بیفتد، بهترین حالت آن است که در اواخر آگوست یا اوایل سپتامبر انجام شود، ولی همه چیز به ما بستگی ندارد.
همانطور که این دیپلمات یادآور شد که نگرش طرف روسی به بازدید مربوطه بیشتر از یک بار از سوی نمایندگان روسیه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد به طور علنی ابراز شده است. وی افزود: «این یک رویداد بسیار حساس و مهم است. لازم است در خصوص مسیر جدید حرکت، مسائل امنیتی، برنامه کاری تقریبی، مدت زمان حضور کارشناسان آژانس در نیروگاه توافق شود - البته تمامی این مسائل در ماه مه و ژوئن مورد بحث قرار گرفته بود که با کارشکنی انجام شده، به بن بست رسید و اکنون باید تمامی این اقدامات بار دیگر از نو آغاز شود.»
به گفته نماینده روسیه در وین، مقامات منطقه زاپوروژیه در حال بررسی امکان توقف موقت عملیات نیروگاه هستهای به دلیل ادامه گلوله باران آن توسط نیروهای مسلح اوکراین هستند تا از یک فاجعه هستهای جلوگیری شود.
میخائیل اولیانوف همچنین روزنامه فایننشال تایمز را به تحریف سخنانش در خصوص احتمال بازدید رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی از نیروگاه اتمی زاپوروژیه متهم کرد و گفت که این روزنامه از روی عمد، سخنان وی را تحریف کرده است.
نیروگاه هستهای زاپوروژیه و شهر انرگودار روز شنبه مجدد مورد حمله نیروهای مسلح اوکراین قرار گرفت
ولادیمیر روگوف، یکی از اعضای شورای اصلی اداره نظامی-غیرنظامی منطقه زاپوروژیه روز شنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح اوکراینی بار دیگر به سمت نیروگاه هستهای زاپوروژیه و شهر انرگودار که این تاسیسات در آن قرار دارد، حمله کردند که در نتیجه آن منطقه مجاور نیروگاه حرارتی هدف قرار گرفت.
به گفته شاهدان عینی صدای انفجار دوباره در شهر انرگودار شنیده شد و آژیر امنیتی به صدا درآمد.
این در حالی است رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شب جمعه در نشست شورای امنیت ابراز عقیده کرد که در حال حاضر هیچ تهدید فوری برای امنیت نیروگاه هستهای نیروگاه زاپوروژیه وجود ندارد.
قدیروف از اعزام واحدهای داوطلب جدید از چچن به اوکراین خبر داد
رمضان قدیروف، رئیس "جمهوری چچن" بامداد امروز، یکشنبه در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که گروه دیگری از نیروهای داوطلب چچنی، بعد از دیدن دوره آموزش نظامی، فرودگاه بین المللی گروزنی را به مقصد منطقه عملیات نظامی ویژه روسیه در منطقه دونباس ترک کردند.
به گفته قدیروف، این گروه از داوطلبان در دانشگاه نیروهای ویژه روسیه به خوبی آموزش نظامی لازم را فرا گرفته و آماده شرکت در نبرد علیه نیروهای ناسیونالیستی اوکراینی هستند.
ماکرون پروتکلهای پیوستن سوئد و فنلاند به ناتو را امضا کرد
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه روز شنبه پروتکلهای مربوط به الحاق سوئد و فنلاند به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را امضا کرد.
در بیانیه منتشره از سوی کاخ الیزه در این رابطه، آمده است: این انتخاب مستقل از سوی فنلاند و سوئد - دو شریک اروپایی بود و اکنون امنیت آنها را در مواجهه با تهدیدات کنونی در همسایگی آنها افزایش خواهد داد و پیوستن آنها به ناتو با توجه به تواناییهای این دو کشور، کمک قابل توجهی به موقعیت جمعی و امنیت مشترک در کل قاره اروپا خواهد کرد.
کاترین کولونا، وزیر امور خارجه فرانسه، در جریان تصویب پروتکلهای تصویب توسط پارلمان فرانسه در اول ماه آگوست، یادآور شد که هر دو کشور برای برخورداری از حمایت نظامی در صورت حمله احتمالی، طبق ماده 5 منشور ناتو، نیازمند تصویب این اسناد توسط 30 کشور عضو ائتلاف ناتو هستند.
مجارستان افزایش عرضه گاز روسیه را وزنهای برای مقابله با تحریمها نامید
تاماس منزر، سخنگوی وزارت امور خارجه مجارستان روز شنبه اعلام کرد که این کشور حجم عرضه گاز طبیعی از روسیه را افزایش داده است.
به گفته وی، پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه مجارستان پیش از این گفته بود که این کشور با طرف روسی بر سر تامین 2.6 میلیون متر مکعب گاز مضاعف تا پایان ماه آگوست از طریق خط لوله "جریان ترکیه" به توافق رسیده است.
سخنگوی وزارت خارجه مجارستان یادآور شد که بوداپست در حال مذاکره برای ادامه تحویل گار در ماه سپتامبر سال جاری است. وی تاکید کرد: "وظیفه دولت مجارستان اطمینان حاصل کردن از عرضه مطمئن گاز طبیعی برای رفع نیازهای شهروندان است."
شرکت گازپروم روسیه نیز تایید کرده که تحویل گاز به میزان بیش از قراردادهای تعیین شده به بوداپست را آغاز کرده است.
پیش از این، ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان گفته بود که بوداپست در حال مذاکره با مسکو برای دریافت 700 میلیون متر مکعب گاز اضافی است.
دو کشتی با محموله مواد غذایی از بندر چرنومورسک اوکراین خارج شدند
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد که دو کشتی حامل محصولات کشاورزی غذایی اوکراینی روز شنبه از بندر چرنومورسک اوکراین که در نزدیکی اودسا قرار دارد، به منظور تحویل محموله خود به سمت ترکیه حرکت کردند.
طبق این اطلاعات، اکنون کشتی باری خشک Fulmar Sحامل 12 هزار تن گندم زیر پرچم باربادوس سواحل اوکراین را ترک کرده و به سمت بندر اسکندرون ترکیه در حرکت است. یک کشتی باری خشک دیگر حامل دانههای آفتابگردان نیز با پرچم جزایر مارشال روز شنبه بندر چرنومورسک را ترک کرد.
روز قبل نیز دو کشتی باری خشک حامل مواد غذایی از آبهای سرزمینی اوکراین خارج شدند که یکی از آنها کشتی STAR LAURAبا پرچم جزایر مارشال است که با 60 هزار تن بار ذرت عازم ایران است.
وزارت خارجه فنلاند از کاهش صدور روادید توریستی برای روسها خبر داد
پکا هاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند در مصاحبهای اعلام کرد که این کشور مکانیزمی برای کاهش صدور روادید توریستی برای شهروندان روسیه پیدا کرده است.
وی گفت: «این مکانیزم بدین گونه عمل خواهد کرد که روسها می توانند فقط روزهای دوشنبه برای روادید توریستی درخواست دهند و از سه شنبه تا جمعه برای دلایل خانوادگی، تحصیلی، کاری یا دلایل موجه دیگر برای روادید اقدام کنند.»
وزیر خارجه یادآور شد که به این ترتیب فنلاند به طور قابل توجهی جریان صدور روادید توریستی برای شهروندان روسیه را کاهش خواهد داد، علاوه بر اینکه این روند در سطح قوانین ملی نیز اجرا شده و مشکلی از این لحاظ بوجود نخواهد آمد.
واکنش وزارت خارجه روسیه به اخراج دیپلمات روس از مونته نگرو
ماریا زاخارووا، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه، شب گذشته، شنبه اعلام کرد که مقامات مسکو اخراج یک دیپلمات روس از مونته نگرو را بخش دیگری از جنگ ترکیبی غرب علیه روسیه میدانند.
به عقیده وی، این اقدام مقامات خصملنه مونته نگرو، ادامه خط مشی مخرب کشورهای غربی است که در نهایت به ضرر امنیت و همکاری بین المللی و همچنین منافع ملی خود این کشورها خواهد بود.
زاخارووا افزود که فدراسیون روسیه این حق را برای خود محفوظ میدارد که تدابیر تلافی جویانهای در این رابطه اتخاذ کند.
روز جمعه مقامات مونته نگرو، یک دیپلمات روس را "عنصر نامطلوب" اعلام کردند. طبق گزارش وزارت امور خارجه مونته نگرو، چنین تصمیمی از سوی مقامات این کشور به دلیل اقدامات ادعایی این دیپلمات در نقض کنوانسیون وین در خصوص روابط دیپلماتیک اتخاذ شده است. نام این کارمند سفارت روسیه ذکر نشده است.
دیپلمات روس امکان گسترش منطقه جنگی به دلیل ارسال تسلیحات غربی به اوکراین را بعید ندانست
الکساندر دارچیف، مدیر بخش آمریکای شمالی وزارت امور خارجه روسیه روز شنبه اعلام کرد که با ادامه تحویل سلاحهای دوربرد غربی به کییف، «وظایف جغرافیایی» در عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین گسترش خواهد یافت.
این دیپلمات تاکید کرد: «هیچ سلاحی در اوکراین نباید وجود داشته باشد که امنیت روسیه و همچنین مردم منطقه دونتسک و لوهانسک و مناطق آزاد شده در خاک اوکراین را در معرض تهدید قرار دهد، بنابراین پمپاژ بیشتر سیستمهای تسلیحاتی دوربرد غربی به اوکراین، تنها منجر به این واقعیت میشود که اهداف جغرافیایی عملیات ویژه گسترش خواهد یافت.»
وی در عین حال یادآور شد که کمکهای نظامی میلیاردها دلاری کشورهای غربی به اوکراین در اجرای اهداف عملیات ویژه روسیه در اوکراین خللی ایجاد نکرده و تمامی اهداف و مقاصد آن محقق خواهد یافت. به گفته وی، این نکتهای است که ظاهراً مقامات واشنگتن آن را نادیده گرفته است.
علاوه بر این، دارچیف تاکید کرد که "خطرات امنیت برای کل جامعه جهانی در نتیجه گسترش سلاحهای انتقال یافته به نیروهای مسلح اوکراین در بازارهای سیاه و خاکستری اسلحه کاملا واقعی است."
چند روز قبل لوید آستین، رئیس پنتاگون اعلام کرد که ایالات متحده و سایر کشورهای غربی قصد دارند تجهیزات و فناوری نظامی را تا هر زمان که لازم باشد در اختیار ارتش اوکراین قرار دهند.