به گزارش ذاکرنیوز ، غلامحسین شافعی ظهر پنجشنبه در نشست سفیر قرقیزستان با فعالان اقتصادی استان در محل اتاق بازرگانی مشهد اظهار کرد: عضویت ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و پیمان شانگهای میتوانند دریچهای تازه را به روی توسعه اقدامات اقتصادی ایران با قرقیزستان بگشایند، بخش خصوصی کشورمان مشتاق توسعه تعاملات اقتصادی با قرقیزستان است و اتاق بازرگانی آمادگی دارد در این رابطه همکاری لازم را به عمل آورد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران افزود: در طول سالیان اخیر، تجار و سرمایهگذاران ایرانی در دو منطقه آزاد «بیشکک» و «مناس» کشور قرقیزستان سرمایهگذاری کرده و اقدام به راهاندازی واحدهای تولیدی کردهاند و این انتظار وجود دارد که با شرایط جدید ایجادشده، شاهد استمرار این نوع حرکت و تعامل اقتصادی با قرقیزستان باشیم.
وی زمینه فعالیت ایران با قرقیزستان را بسیار متنوع خواند و افزود: ارتباط تجاری دو کشور از حجم قابلتوجهی برخوردار است و در بخشهایی همچون معدن، کشاورزی و صنایع کوچک و متوسط، امکانات قابلتوجهی برای همکاری طرفین وجود دارد.
شافعی گفت: با توجه به منابع آبی کمنظیر کشور قرقیزستان، این کشور در موقعیتی ویژه جهت انجام فعالیتهای کشاورزی قرار دارد که نظر به کمبود منابع آبی در ایران، موضوع کشت فرا سرزمینی چند سالی است که در کشورمان مورد توجه نهادهای متولی قرار گرفته و با توجه به ارتباط خوب دو کشور، ظرفیت تمرکز بر کشت فرا سرزمینی در قرقیزستان وجود دارد و باید تعاملات و مذاکراتی در همین رابطه میان بخش خصوصی و دولتی ایران و قرقیزستان انجام گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع و معادن و کشاورزی ایران با اشاره به کارنامه ایران در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی به قرقیزستان بویژه شهر بیشکک، عملکرد شرکتها در این بخش را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: در بحث ایجاد و توسعه راههای ارتباطی این کشور، اقدامات ارزندهای از سوی شرکتهای ایرانی در گذشته انجام شده است و میتوان با برنامهریزی برای آینده از این ظرفیت قابل توجه در بخش خدمات فنی و مهندسی ایران استفاده کرد.
وی به اهمیت موضوع حمل و نقل به ویژه حمل و نقل ریلی در توسعه ارتباطات دو کشور اشاره و بیان کرد: کشورهای واسط ما در این موضوع اثرگذار هستند، مشکلاتی در این مسیر وجود دارد که میبایست ایران و قرقیزستان طی مذاکره با کشورهای واسط، در راستای حلوفصل آنها، اقدام نمایند.
شافعی ضمن اظهار امیدواری افزود: با توجه به سیاستهای دو دولت بر حجم فعالیتهای اقتصادی طرفین افزوده شود و از امکانات و ظرفیتهای موجود در راستای رونق بخشی به تعاملات، بهره لازم گرفته شود.
اولویت نخست ایران و قرقیزستان اقتصاد و تجارت است
تورداکن سیدیکف، سفیر قرقیزستان نیز در این نشست اظهار کرد: ما و ایران رسومی تاریخی داریم و روابط خوبی در سی سال اخیر داشتهایم. این موضوع برای رشد روابط اقتصادی پایدار مهم است و تاکید میکنم که بین دو کشور، اختلاف سیاسی وجود ندارد و اولویت نخست هر دو، اقتصاد و تجارت است.
سفیر قرقیزستان با اشاره به ارتباط سیساله دیپلماتیک بین ایران و کشورش گفت: قرقیزستان در قلب آسیای میانه و جایی واقع شده است که جاده ابریشم میگذرد و با چین و کشورهای آسیای مرکزی هم مرز است، ما با ایران مشترکات فرهنگی زیادی داریم و امیدواریم در آینده نزدیک بتوانیم مجامع تجاری و نمایشگاههایی به مناسبت سیامین سالگرد روابط دیپلماتیک در دو کشور برگزار کنیم.
وی افزود: خراسان رضوی به عنوان یکی از مناطق توسعه یافته اقتصادی ایران و نزدیکترین منطقه به قرقیزستان، نقشی ویژه در روابط دو کشور دارد، مشهد اولین شهر ایران بود که تجار قرقیزی برای تجارت وارد آن شدند، این کلانشهر در توسعه اقتصادی دو کشور نقشی اساسی دارد.
سی دیکف بیان کرد: اقتصاد قرقیزستان هماکنون پویا و در حال رشد است و سرمایهگذاران از سراسر جهان بهویژه کشور دوست و همسایه، ایران در آن بهطور گسترده حضور دارند، هم اکنون قرقیزستان آمادگی خود را برای توسعه همکاری از طریق سازماندهی سرمایهگذاری مستقیم خصوصی ایران در پروژههای زیرساختی خود در زمینههایی چون نیروگاه آبی، سدسازی، صنعتی و عمرانی، کشاورزی، صنایع تبدیلی، بهداشت و درمان و گردشگری نشان میدهد.
سفیر قرقیزستان اظهار کرد: ما تلاشهای لازم را برای جذب تجار و گردشگران ایران به کشورمان انجام میدهیم، به ویژه برای جذب گردشگران، تسهیلاتی در صدور ویزا ارائه میدهیم.
وی با تاکید بر افزایش پروازها از کشورش به مقصد ایران بویژه مشهد گفت: با افزایش تعداد پروازها، هم رفت و آمد مردم دو کشور بیشتر شده و هم زمینه توسعه روابط اقتصادی و تجاری فراهم می شود، به منظور ایجاد شرایط دوطرفه، پرواز مستقیم مشهد- بیشکک باید راهاندازی شود و در این زمینه در حال تلاش هستیم.
سی دیکف افزود: در نگاه اول، قرقیزستان کشوری کوچک با جمعیتی کم (حدود ۶ میلیون نفر) است؛ اما کشور ما عضو بسیاری از سازمانهای اقتصادی منطقه و بینالمللی است که این مساله، امکانات و ظرفیتهای خوبی برای تجار خارجی است. قرقیزستان از سال ۲۰۱۶ عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیاست.
سفیر قرقیزستان بیان کرد: مزیت مهم دیگر، عضویت قرقیزستان در سازمان تجارت جهانی است که اجازه میدهد محصولات خود را به کشور چین با یک و نیم میلیارد جمعیت صادر کند، در چین سال به سال به محبوبیت محصولات ارگانیک کشاورزی قرقیزستان اضافه میشود و این موضوع نشان دهنده ظرفیت سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی است.
وی افزود: قرقیزستان اجازه صادرات سه هزار و ۹۰۰ قلم کالا به کشورهای اتحادیه اروپا بدون پرداخت عوارض گمرکی را در سال ۲۰۱۶ کسب کرد. در این راستا، از فعالان اقتصادی ایران دعوت میکنم که به سرمایهگذاری در کشور ما بپردازند و نسبت به تأسیس شرکتهای صنعتی مشترک اقدام نمایند تا آنها هم از این مزیت صادراتی برخوردار شوند.
سفیر قرقیزستان با اشاره به روند تسهیل شده برای سرمایهگذاران در قرقیزستان گفت: دولت ما تلاشهای لازم را برای حمایت از سرمایهگذاریهای خارجی انجام میدهد و برای اتباع خارجی نسبت به سرمایهگذاران داخل کشورمان شرایط مساوی ایجاد میشود.
وی افزود: در سال ۱۹۹۶ موافقتنامه تشویق و حمایت از سرمایهگذاری بین ایران و قرقیزستان امضا شده است و هیچ مانعی برای توسعه روابط اقتصادی دو کشور وجود ندارد.
سی دیکف با بیان اینکه به نظر میرسد دوره و زمان صادرات و واردات بین ایران و قرقیزستان گذشته است، گفت: به دورهای رسیدهایم که برای ارتباط بیشتر باید کارخانههای صنعتی و شرکتهای مشترک راهاندازی کنیم تا محصولات مشترک را به کشورهای آسیای میانه و دیگر کشورها صادر نماییم.
سفیر قرقیزستان ادامه داد: در خردادماه امسال در بیشکک با همکاری اکسپوی مشهد، نمایشگاه مخصوص محصولات ایرانی را برگزار میکنیم و قرار است ارتباط تجاری بین دو کشور در آنجا افزایش یابد.
وی با اشاره به جلسه بین سازمانهای ریلی دو کشور در راستای تعاملات حمل و نقلی گفت: امیدواریم با شروع به کار قطار ترانزیتی به مقصد بندرعباس، شاهد مسیری ارزانتر و سریعتر برای حمل کالاها باشیم، این قطار ظرف یک هفته به مقصد میرسد.
سی دیکف اظهار کرد: همچنین، در زمینه حمل و نقل هوایی، با شرکت هواپیمایی «وارش» مذاکراتی صورت گرفته و فرودگاه قرقیزستان برای این شرکت ۴۰درصد تخفیف در نظر گرفته است. انتظار ما این است که بعد از عید فطر هفتهای یک پرواز صورت گیرد.
سفیر قرقیزستان با بیان اینکه درباره موضوع ویزا نیز در حال بررسی با شرکت هواپیمایی وارش هستیم، افزود: امروز بهطور یکطرفه برای مسافران و تجار ایرانی در فرودگاه، ویزا صادر میکنیم؛ اما این امکان برای قرقیزها در ایران فراهم نیست و شهروندان ما باید از یک هفته قبل در سایت تقاضا بدهند. امیدواریم این موضوع با مذاکره مرتفع شود.