به گزارش ذاکرنیوز، یک منبع آگاه روز پنج شنبه به پلاتس گفت: حجم صادرات LPG ایران بین ۴۵۰ تا ۵۳۰ هزار تن در هر ماه با توجه به موجود بودن کشتی بوده است. تولید ایران افزایش پیدا می کند اما مشکل، شمار محدود کشتیهایی هستند که می توانند وارد بنادر ایران شوند. چین بزرگترین و اصلی ترین واردکننده LPG ایران در سال ۲۰۲۲ است.
یک منبع آگاه دیگر گفت: صادرات ایران در دسامبر ۲۰۲۱ به ۵۳۱ هزار تن در مقایسه با ۵۳۹ هزار تن در نوامبر و ۳۶۳ هزار و ۵۰۰ تن در اکتبر رسید و محموله ها شامل ترکیبی از پروپان و بوتان بودند.
پلاتس پیشتر به نقل از منابع آگاه گزارش کرده بود سال میلادی گذشته، صادرات ایران در سپتامبر اوج گرفت و به ۵۵۶ هزار تن رسید.
به گفته منابع بازرگانی، صادرات LPG ایران از ژوییه و اوت سال ۲۰۲۱ حدود ۵۰۰ هزار تن در ماه بوده که بالاترین میزان در دو سال اخیر است.
سایر منابع بازرگانی برآورد کردند صادرات LPG ایران در سال ۲۰۲۲ به حدود ۵.۶ میلیون تن در مقایسه با ۵.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۱ می رسد. اما تحلیلگران اظهار کردند پیش بینی می شود ایران صادراتش را امسال به میزان ۱.۹ میلیون تن افزایش دهد.
ایران که از سال ۲۰۱۸ از سوی دولت دونالد ترامپ، رییس جمهور وقت آمریکا هدف تحریم قرار گرفت، قصد دارد ۱۳۰ میلیون متر مکعب در روز به ظرفیت تولید گاز در سال ۲۰۲۲ اضافه کند. در فاصله سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۰ ایران ۳.۲ میلیون تن به ظرفیت تولید LPG اضافه کرد که عمدتا از میدان گازی پارس جنوبی بود.
طبق آمار صنعتی، چین بزرگترین خریدار LPG ایران بوده و ۴.۹۴ میلیون تن در سال ۲۰۱۹، حدود ۳.۸۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۰ و ۱.۹۶۵ میلیون تن در فاصله ژانویه تا مه سال ۲۰۲۱ وارد کرد.
مانع بزرگ برای صادرات LPG ایران محدودیتهایی بوده که شرکتهای کشتیرانی و بازرگانی بین المللی به دلیل تحریمهای وضع شده علیه ایران روبرو هستند.
چین بزرگترین واردکننده LPG ایران بوده زیرا شرکتهای کشتیرانی چینی از زمان وضع تحریمها علیه ایران در سال ۲۰۱۴ و سپس در سال ۲۰۱۸، ناوگانی از کشتیهای بسیار بزرگ حمل گاز را ساختند. چین همچنین جذب قیمتهای رقابتی LPG ایران شده است. بعضی از منابع بازرگانی می گویند محموله های ایران با تخفیفهای چشمگیر بیش از ۱۰۰ دلار در هر تن در مقایسه با قیمت قرارداد عربستان، برای خریداران چینی جذاب بودهاند. در دور قبلی تحریمهای غربی در سال ۲۰۱۲، خریداران چینی LPG ایران را با تخفیف ۴۰ تا ۵۰ دلار در هر تن خریداری می کردند.
اما نخستین منبع آگاه برآوردهای تخفیف سه رقمی را رد و اظهار کرد: سطح تخفیفها پنج تا ۱۰ دلار بر اساس سی اف آر چین بوده است. وی همچنین گفت: بعضی از کشتیها با قیمتهای پایینتری خریداری شده یا در زمان نرخهای پایین، کرایه شده اند و بنابراین تامین کننده با صادرات در چنین سطوح قیمتی همچنان موافق است.
بر اساس آمار پلاتس، میانگین قیمت پروپان فوب خاورمیانه از ۳۷۱.۰۶ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۰ به ۶۴۵.۷۲ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۱ صعود کرد و میانگین قیمت بوتان فوب خاورمیانه ۳۷۶.۶۳ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۰ و ۶۲۷.۷۹ دلار در هر تن در سال ۲۰۲۱ بود.
در سال ۲۰۲۲ میانگین قیمت پروپان فوب خاورمیانه از ابتدای ژانویه تاکنون ۷۴۲.۵۰ دلار و میانگین قیمت بوتان ۷۳۲ دلار در هر تن بوده است.
طبق آمار منابع بازرگانی، صادرات ایران در دسامبر شامل ۳۱۶ هزار تن پروپان و ۲۱۵ هزار تن بوتان بود.
انتهای پیام