به گزارش ذاکرنیوز، همزمان با تشدید حملات ائتلاف متجاوز عربی به سرکردگی عربستان علیه مواضع غیرنظامی یمن و نقض تعهدات مربوط به آتشبس در استان الحدیده، از چند روز گذشته خبرهای پراکندهای درباره حملات موشکی و پهپادی یمنیها به مواضع عربستان منتشر میشد که امروز «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن این اخبار را تکمیل کرده و از آغاز «عملیات توازن بازدارندگی هفتم» خبر داد.
یحیی سریع تاکید کرد که این عملیات تاسیسات حیاتی و پایگاههای نظامی عربستان را هدف قرار داده است.
سخنگوی نیروهای مسلح یمن گفت، عملیات توازن بازدارندگی هفتم تاسیسات وابسته به شرکت آرامکو را در منطقه الدمام در شرق عربستان با 8 پهپاد از نوع «صماد 3» و یک موشک بالستیک از نوع «ذوالفقار» هدف قرار داده است.
ارتش یمن همچنین در عملیات توازن باردارندگی هفتم تاسیسات آرامکو را در مناطق جده و جیزان و نجران با 5 موشک بالستیک از نوع «بدر» و 2 پهپاد از نوع «صماد 3» هدف گرفت.
از عملیات بازدارندگی اول تا عملیات بازدارندگی هفتم ، بیش از 2 سال میگذرد.
عملیاتهای توازن بازدارندگی انصارالله از اهداف اقتصادی تا نظامی
-عملیات بازدارندگی نخست 17 اوت 2019 انجام شد؛ زمانی که پهپادهای ارتش و کمیتههای مردمی یمن میدان نفتی «الشیبه» وابسته به شرکت آرامکو واقع در جنوب شرق عربستان را در حدود 10 کیلومتری مرزهای امارات هدف قرار دادند. این میدان نفتی بیش از یک میلیارد بشکه ظرفیت ذخیره نفتی دارد.
- 14 سپتامبر سال 2019 میلادی دومین عملیات بازدارندگی انجام شد که طی آن تأسیسات نفتی آرامکو در بقیق و خریص در شرق عربستان با 10 پهپاد هدف گرفت و به نیمی از تولیدات نفتی عربستان آسیب وارد کرد و قیمت نفت نیز حدود 18 درصد افزایش یافت.
-پنج ماه بعد از عملیات بازدارندگی دوم، عملیات بازدارندگی سوم در فوریه 2020 انجام شد و این بار ارتش و کمیتههای مردمی یمن با دو فروند موشک بالستیک قدس، دوازده پهپاد “صماد-3” و موشکهای بالستیک و دوربرد “ذوالفقار” شرکت آرامکو و اهدف حساس دیگر در “ینبع» واقع در غرب عربستان را هدف قرار داد.
-عملیات بازدارندگی چهارم ژوئن 2020 انجام شد. عملیاتی که به شکلی حساب شده و با مجموعهای از پهپادهای صماد 3، موشکهای کروز و بالستیک در چهار موج پیاپی انجام شد و اماکن حساس نظامی و اطلاعاتی در پایتخت عربستان را هدف گرفت و نشان داد که هدفگذاری انصارالله از سطح هشدار یا اهداف اقتصادی فراتر رفته و نابودی بانک اهداف جدیدِ غیراقتصادی را در دستور کار دارد.
-عملیات بازدارندگی پنجم در 28 فوریه 2021 به فاصله هشت ماه پس از عملیات بازدارندگی چهارم انجام شد. به لحاظ جغرافیایی، این عملیات بار دیگر ریاض، پایتخت عربستان و دو شهر جنوبی ابها و خمیس مشیط را هدف قرار داد.
- 10 روز بعد از آن و در 17 مارس 2021 در جریان عملیات بازدارندگی ششم شرکت نفت ملی عربستان (آرامکو) در بندر نفتی «راس التنوره» و اهداف نظامی در شهر «الدمام» (شرق عربستان)، با 10 پهپاد از نوع صماد 3 و یک فروند موشک از نوع ذوالفقار هدف قرار گرفت. همچنین چهار پهپاد از نوع «قاصف کی2» و هفت موشک از نوع «بدر» نیز مناطقی در «عسیر و جیزان» را در جنوب عربستان هدف قرار دادند.
-عملیات بازدارندگی هفتم نیز همانگونه که گفته شد تاسیسات حیاتی عربستان از جمله آرامکو را در ابعادی گسترده مورد حمله موشکی و پهپادی قرار داد.
تأسیسات آرامکو در عربستان هدف حملات گسترده موشکی و پهپادی ارتش یمن قرار گرفت
پیامهای راهبردی عملیات هفتم
انجام چنین عملیات گستردهای توسط نیروهای یمنی، آن هم در زمانی که برای یک بازه زمانی نه چندان کوتاه این نوع از عملیاتها را در عمق عربستان شاهد نبودیم؛ در شرایط کنونی و در سایه التهابات منطقه از چند منظر قابل بررسی است:
-بعد از اینکه «جو بایدن» رئیس جمهوری جدید ایالات متحده اعلام کرد فروش سلاح به عربستان و امارات را به حالت تعلیق درآورده و خواهان پایان دادن به بحران یمن با راه حل سیاسی است، «محمد علی الحوثی» عضو شورای عالی سیاسی یمن تاکید کرد، ما آنچه را بایدن بیان کرده، صرفا در حد حرف میدانیم و منتظر پایان جنگ و محاصره هستیم. ما بر اساس منافع یمن گفتگو خواهیم کرد، و تکبر یا ذلت را نخواهیم پذیرفت.
بعد از گذشت حدود 9 ماه از ادعاهای آمریکا برای پایان دادن به جنگ یمن، اما تجاوزات جنگندههای ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان که طبق معمول مواضع غیرنظامی یمن و زنان و کودکان را هدف قرار میدهند همچنان ادامه داشته و علاوه بر آن خبری از رفع محاصره یمن نیست؛ بر این اساس پاسخ های متقابل ارتش و کمیتههای مردمی یمن به تجاوزات دشمن نیز ادامه دارد.
-عملیات اخیر در وهله اول یک پیام برای دشمن سعودی بود مبنی بر اینکه نیروهای انصارالله نه تنها قادر به پاسخگویی هستند بلکه در بازدارندگی کامل به سر میبرند و اگر محاصره و تجاوزات متوقف نشود، یمنیها از زمان مارس 2015 نیز انگیزه بیشتری برای مقاومت در برابر دشمن دارند.
-این عملیات همچنین پیامی برای دولت جدید آمریکا بود مبنی بر اینکه یمنیها تحت تاثیر نمایشها و سناریوپردازیهای غربی برای توقف پیشرفتهای نظامی خود قرار نمیگیرند و تا زمانی که ادعاهای واشنگتن در خصوص پایان دادن به جنگ یمن عملی نشود مقاومت یمن نیز ادامه دارد.
-علاوه بر آن، این عملیات همزمان با ادامه پیشرویهای نیروهای یمنی در شهر راهبردی «مأرب» صورت میگیرد که طبق گزارشهای رسیده از جبهههای میدانی نیروهای یمنی، مأرب را که مهمترین سنگر ائتلاف سعودی و سرشار از منابع مالی بود محاصره کرده و در ادامه پیشروی به سوی مرکز شهر مأرب چند نقطه راهبردی دیگر را آزاد کردهاند.
-در این شرایط عربستان که مأرب را از دست رفته میداند طی ماههای گذشته تلاش کرد تا ابتدا از طرق مختلف از جمله انتقال عناصر افراطی از دیگر مناطق یمن به مارب و همچنین بهرهگیری از عناصر گروه تروریستی داعش مانع پیروزی نیروهای دولت نجات ملی در مأرب شود.
بعد از شکست این پروژه ریاض و متحدانش در مأرب، عربستان در صدد این بود که با طرح و ادعاهای جدید و متوسل شدن به میانجیهای غربی، خود را مشتاق توافق سیاسی نشان دهد و به توافقی مانند تفاهمنامه «استکهلم» (در خصوص آتشبس در بندر الحدیده) برسد تا از آزادسازی مرکز مأرب جلوگیری کرده باشد ، اما دولت نجات ملی یمن در صنعا با اینکه تلاش نیروهایش در مناطق فوق موفق بوده است و تجربه تلخ بدعهدی سعودیها به تفاهمنامه استکهلم را هم دارد، تاکید کرده که تا زمان رفع کامل محاصره و حل نشدن پرونده انسانی یمن، هیچ توافقی در کار نیست.
بازگشت مأرب به آغوش دولت صنعاء، ائتلاف متجاوز سعودی را از مهمترین منبع درآمدی خود در یمن محروم میسازد. منبعی که با تکیه بر آن بخش زیادی از کار تجهیز نیروها تأمین میشود تا جنگ ادامه یابد و با از دست رفتن این منبع درآمدی، میتوان گفت که گام بلندی در راستای توقف جنگ در سال هفتم آن برداشته میشود و شهروندان یمنی برای گرفتن حقوقشان و بازگشت امور به حالت عادی امید پیدا میکنند.
-عملیات اخیر نیز نشان داد که یمنیها همچنان از توان نظامی کافی برای پاسخ به دشمن برخوردار هستند و قصد امتیاز دادن به عربستان و متحدان آن در هرگونه مذاکره آینده برای پایان جنگ را ندارند.
عملیاتهای بازدارندگی تا توقف جنایتهای عربستان ادامه دارد
درحالی که عربستان تحت حمایت آمریکا در تلاش است تا دست کم خسارتهای خود را در جنگ یمن کاهش داده و مانع تحقق اهداف یمنیها شود، دولت نجات ملی یمن نه صرفا به شکل لفظی بلکه با انجام عملیاتهای این چنینی ثابت میکند اجرا نشدن خواسته ملت یمن و رفع کامل محاصره ظالمانهای که نزدیک به 7 سال ضد این مردم اعمال شده، تنها راهکار نظامی را مناسبترین روش برای مقابله با جنایتهای دشمن میبیند و البته اعتمادی به وعدههای و میانجیگریهای طرفهای بینالمللی همچون آمریکا ندارد.
در سایه این شرایط اگر سعودیها بار دیگر قصد تشدید تجاوزات ضد غیرنظامیان یمنی را داشته باشند، عملیات توازن بازدارندگی هشتم و نهم و ... نیز در راه خواهد بود و همانطور که یحیی سریع تاکید کرد ملت و مبارزان یمن تا آزادسازی کامل کشور خود از اشغالگری عربستان و مزدوران آن به مقاومت ادامه خواهند داد.
با وجود این سیاست، به نظر میرسد عرصه یمن طی دوره آینده شاهد تحولات مهمتری باشد، تحولاتی که وزن و موقعیت دولت نجات ملی را ارتقا میدهد و عربستان نیز باید دغدغه بیشتری در خصوص امنیت داخلی خود داشته باشد.