به گزارش ذاکرنیوز به نقل از خبرگزاری «تاس»، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، شب گذشته، جمعه، در نشست شورای امنیت، نمونه هایی از خروج یکجانبه ایالات متحده از توافقنامه مربوط به کنترل تسلیحات راهبردی را ذکر کرد.
وی یادآور شد که در سال 2003 طرف آمریکایی به طور یکجانبه پیمان ضد موشکهای بالستیک بین شوروی و ایالات متحده آمریکا را فسخ کرد. وضعیت مشابهی در مورد سایر توافقات در زمینه مسائل استراتژیکی رخ داده است. در سال 2019، ایالات متحده از توافقنامه نابود سازی موشکهای هستهای میان برد (INF) خارج شد و بیانیههای رسمی دولت آمریکا این مسئله را ثابت کرده است.
علاوه بر این، به گفته نبنزیا، واشنگتن در سال 2020 به طور یکجانبه از پیمان آسمان های باز (OSP) خارج شد. ایالات متحده همچنین با برخی اقدامات خود، مفاد توافقنامه مربوط به ادامه کاهش و محدود سازی تسلیحات تهاجمی استراتژیک (پیمان استارت) را نقض کرده که در رابطه با همین مسئله، روسیه مشارکت خود در این توافقنامه را به حالت تعلیق درآورده است.
نماینده دائم روسیه همچنین یادآور شد که وجود قطعنامه شماره 2231 شورای امنیت سازمان ملل در حمایت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) که ایالات متحده در سال 2018 به طور یکجانبه از آن خارج شد، مانع از اقدام آمریکا برای تضعیف مهمترین توافقات بین المللی در زمینه برنامه هستهای ایران نشد.
نبنزیا تاکید کرد: با توجه به توافقات بین المللی در زمینه عدم گسترش سلاح های کشتار جمعی، ما همچنین یادآوری می کنیم که ایالات متحده از تصویب معاهده منع جامع آزمایش های هستهای خودداری کرده و هنوز به تعهدات خود در چارچوب کنوانسیون مربوط به عدم استفاده از تسلیحات شیمیایی عمل نکرده است. همچنین مانع از تقویت رژیم کنوانسیون مربوط به سلاحهای بیولوژیکی BTWC شده و مانع از تصویب یک پروتکل الزام آور قانونی برای مکانیزم راستی آزمایی مؤثر در این زمینه شده است.
این دیپلمات روس همچنین اشاره کرد که در اوایل دهه 2000، ایالات متحده از تصویب موافقتنامه انطباق با پیمان نیروهای مسلح متعارف در اروپا خودداری کرد. این امر «پایه و اساس امنیت و قابل پیش بینی بودن اوضاع در کل قاره اروپا در عرصه نظامی را از بین برد». به گفته نبنزیا، همچنین در سال 1999، منشور امنیت جامع اروپا به امضا رسید که اصل امنیت غیرقابل تقسیم بودن و الزام به عدم تقویت امنیت خود در ازای از بین بردن امنیت دیگران را ایجاد کرد. با این حال، گسترش ناتو به سمت شرق و قرار گرفتن کشورهای اروپای شرقی در مدار ناتو، به این اصل پایان داد.
نبنزیا: در صورت وقوع جنگ هستهای هیچ برنده ای وجود نخواهد داشت
علاوه بر این، واسیلی نبنزیا، نماینده دائم روسیه در نشست روز جمعه شورای امنیت سازمان ملل گفت که طرف روسی همچنان تایید می کند که در جنگ هستهای هیچ برندهای وجود نخواهد داشت. وی گفت: "همانطور که در بیانیه مشترک رهبران روسیه و ایالات متحده نیز ثبت شده، در جنگ هستهای هیچ برندهای وجود ندارد و این یک واقعیت انکار ناپذیر است".
این دیپلمات درباره برنامه استقرار تسلیحات هستهای روسیه در خاک بلاروس نیز توضیح داد که این امر نقض تعهدات فدراسیون روسیه بر اساس معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) نیست و این اقدامی است که ایالات متحده نیز در همکاری با برخی متحدین اروپایی خود انجام داده است.
لازم به یادآوری است که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در تاریخ 21 فوریه سال 2023 در پیام سالانه خود برای مجمع فدرال این کشور اعلام کرد که روسیه مشارکت خود در پیمان استارت را به حالت تعلیق در می آورد.
پس از آن، سرگئی ناریشکین، مدیر سرویس اطلاعات خارجی روسیه، تعلیق مشارکت مسکو در این توافقنامه دوجانبه را، با توجه به اقدامات خصمانه طرف آمریکایی و در شرایطی که این کشور نابودی روسیه را هدف خود تعیین کرده، اقدامی منطقی و درست ارزیابی کرد.
چند روز قبل، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، شرط مذاکره در خصوص سرنوشت پیمان استارت را تغییر در خط مشی خصمانه آمریکا در قبال روسیه خواند. به گفته وی، در شرایط کنونی نمی توان مذاکره آشکار یا پنهانی با واشنگتن بر سر یک توافقنامه داشت.
بعد از این اظهارات، وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده همچنان برای حفظ پیمان استارت جدید تلاش کرده و آن را برای نه تنها امنیت خود، بلکه برای امنیت کل جهان با اهمیت می داند.