اجرای متروی هشتگرد به قزوین گامی برای توسعه

پروژه متروی هشتگرد به قزوین یکی از پروژه‌های قدیمی است که اجرای آن می‌تواند به عنوان پیشران توسعه این استان و کشور محسوب شود.

 به گزارش ذاکرنیوز، موقعیت قرارگیری استان قزوین و نقش این استان در ترانزیت و حمل و نقل کشور جایگاه قزوین را در کشور منحصر به فرد کرده اما هرگز داشته‌های این استان با ظرفیت‌های عظیم آن همراه نبوده است.


قزوین که از دیرباز یکی از شهرهای اصلی در محور جاده ابریشم و شاهراه اتصال غرب به شرق و یا شمال به جنوب بوده همیشه از ضعف در زیرساخت‌های حمل و نقل رنج برده تا جایی که این استان تنها استانی است که از داشتن فرودگاه محروم است.


در سال‌های اخیر پروژه‌های مختلفی را برای تقویت این زیرساخت‌ها در نظر گرفته‌اند و همواره بحث‌های متفاوتی در این رابطه در جریان بوده است اما آنچه امروز شاهد هستیم تنها مصوباتی است که از آن اثری بر روی کاغذ مانده و مردم هنوز اجرایی شدن آن را احساس نکرده‌اند.


دوخطه کردن راه آهن قزوین – زنجان، احداث فرودگاه قزوین و همچنین راه اندازی مترو هشتگرد – قزوین از پروژه‌هایی است که در سال‌های اخیر با فراز و فرودهای زیادی روبرو بوده و در دولت سیزدهم خیلی جدی تر از قبل مورد اقبال مسئولین قرار گرفته است.


اما بدون شک جایگاه مترو هشتگرد به قزوین را باید از این فرایند مستثنی دانست. این پروژه مهم و استراتژیک یکی از پرفراز و فرود ترین پروژه‌هایی است که در حدود ۲۰ سال اخیر مورد مناقشه بوده اما تا به امروز راه به جایی نبرده است.


اهمیت اجرای پروژه


«علی محمد زمانی» رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت استان قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به لزوم اجرای این پروژه معتقد است: قرار گرفتن قزوین در چهار راه کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب، نزدیکی به پایتخت و همچنین قرار گرفتن قزوین در مسیر جاده ابریشم و در نهایت ویژگی‌های تاریخی و گردشگری قزوین به استان جایگاه ویژه ای بخشیده است.


وی اظهار کرد: برای تبدیل قزوین به شهری ایستگاهی و مقصد تجاری و گردشگری باید به دنبال تأسیس پروژه‌هایی مثل قطار سریع‌السیر برقی و مترو باشیم.


قزوین در یک منطقه ژئو پلتیک و استراتژیک منطقه‌ای قرار دارد که وجود فرودگاه، مترو، راه آهن دوخطه، بزرگراه و آزاد راه برای ترانزیت ایمن برای آن یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.


این فعال حوزه صنعت و راه با اشاره به اهمیت این پروژه اظهار کرد: صرفه‌جویی و کاهش میزان مصرف سوخت تا ۴۰ درصد، کاهش حجم ترافیک بزرگراه قزوین تهران، جلوگیری از تصادفات و خسارت‌های سنگین مالی و جانی، کاهش ترددهای خودرویی به تهران، انتقال دفاتر شرکت‌ها و کارخانه‌ها از پایتخت به قزوین و انتقال بخش مهمی از پایانه‌های غرب و آزادی تهران از جمله ویژگی‌هایی است که به اجرای این طرح ضرورت می‌بخشد.


‎وی ادامه داد: با اجرای این طرح در هر ساعت ۳۵۰۰ شهروند از مترو استفاده می‌کنند و طبیعتاً ضمن اینکه از مهاجرت ناخواسته به پایتخت جلوگیری می‌شود شاهد کاهش آلودگی و شکل گیری اقتصاد سبز نیز در کشور خواهیم بود.


زمانی بیان کرد: کمک به تهران در مواقع بحران و بلایای طبیعی، رونق اقتصادی کاهش ۲ الی ۵ برابری هزینه سفرهای عمومی و صرفه‌جویی در زمان و جایگزینی نیروی برق به جای سوخت فسیلی را از دیگر مزیت‌های مهم خط انتقال مترو به قزوین است.


طرح موضوع در دهه هشتاد


قدمت پروژه مترو هشتگرد به قزوین را می‌توان از دهه هشتاد و در دولت نهم و دهم دانست. درخواست اجرای این طرح در دومین سفر استانی دولت احمدی نژاد به استان قزوین در سال ۸۸ مطرح شد و در همین سفر انجام کار مطالعاتی بر روی پروژه به عنوان مصوبه سفر در دستور کار قرار می‌گیرد و در نهایت پس از انجام کار مطالعاتی از سوی دانشگاه اصفهان اجرای این طرح به طول ۷۵ کیلومتر و با اعتباری بالغ بر ۳ هزار و ۵۷۰ میلیارد ریال وارد فاز عملیاتی می‌شود.


مقرر می‌شود ساخت این خط در ۵ ایستگاه نظرآباد، آبیک، شهرک صنعتی کاسپین، محمدیه و در نهایت قزوین از سال ۸۹ آغاز و در یک بازه زمانی ۵ ساله به اتمام برسد.


با ادامه این روند، طرح با تغییراتی روبرو شده و در نهایت ۳۰ شهریور سال ۹۲ به طور رسمی خبر آغاز پروژه در ۷ ایستگاه و با مشارکت یک شرکت چینی اعلام شد.


اجرای متروی هشتگرد به قزوین گامی برای توسعه


«آخوندی» مخالف ساخت مترو قزوین-هشتگرد بود


با آغاز کار رسمی دولت یازدهم و استقرار وزرا به یکباره پروژه متوقف می‌شود. «سید حمیده زرآبادی» نماینده سابق مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر دلیل این توقف را مخالفت آخوندی وزیر وقت راه و شهرسازی با این پروژه می‌داند.


وی افزود: نزدیکی به پایتخت، موقعیت جغرافیایی مناسب و مسیر عبور چند استان کشور از قزوین و همچنین تردد بالا اهمیت این پروژه را دو چندان و توجیه پذیر کرده بود اما وزیر وقت راه و شهرسازی مخالف اجرای آن بود و در نهایت نیز پروژه متوقف شد.


در سال ۹۶ و در دولت دوازدهم زاهدی استاندار وقت قزوین مجدداً خواستار راه اندازی مترو شد. عبدالمحمد زاهدی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ماهانه تردد بسیار بالایی از قزوین به کرج و تهران و بالعکس صورت می‌گیرد و در صورت فراهم آمدن زیرساخت‌های بیشتر از جمله مترو می‌توان ضمن کاهش آلودگی هوا و سوانح جاده‌ای، از بخشی از مهاجرت‌ها به پایتخت نیز جلوگیری کرد.


وی افزود: در صورت راه اندازی خط مترو هشتگرد- قزوین این مساله در کلان برای اقتصاد کشور نیز مؤثر واقع خواهد شد و امیدواریم دولت نسبت به اجرای آن همراهی و همدلی لازم را داشته باشد.


اما این درخواست استاندار قزوین مجدداً بر زمین می‌ماند تا اینکه اسلامی وزیر راه و شهرسازی دولت دوازدهم در سال ۹۹ در سفری یک روزه به قزوین اجرای این پروژه را ممکن ندانست و اظهار کرد: پروژه متروی هشتگرد به قزوین، تا محل هشتگرد انجام شده و اگر بخواهیم این پروژه را ادامه دهیم از لحاظ سیستم مدیریتی به مشکل می‌خوریم زیرا متروی هشتگرد، ویژه شهر تهران است و به صورت خدمات اضافی از آنها سرویس می‌گیرد، لذا اجرای پروژه قابل ادامه نیست.


کاهش ترددهای خودرویی به تهران، انتقال دفاتر شرکت‌ها و کارخانه‌ها از پایتخت به قزوین و انتقال بخش مهمی از پایانه‌های غرب و آزادی تهران از جمله ویژگی‌هایی است که به اجرای این طرح ضرورت می‌بخشد این مخالفت مدتی بعد به استان نیز منتقل شد و در سال ۱۴۰۰ و در حالی که نمایندگان مجلس و حتی برخی کارشناسان خواستار اجرایی شدن این طرح بودند جمالی پور استاندار وقت نیز با آن مخالفت کرده و آن را به صرفه ندانست.


مخالفان مترو هشتگرد – قزوین درک درستی از این طرح ندارند


لطف الله سیاهکلی نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: این طرح یکی از طرح‌های بسیار خوبی است که می‌تواند زمینه توسعه استان را فراهم کند.


وی با بیان اینکه مخالفان پیشین این طرح بدون شک درک درستی از این طرح نداشته‌اند، تاکید کرد: قزوین در یک منطقه ژئو پلتیک و استراتژیک منطقه‌ای قرار دارد که وجود فرودگاه، مترو، راه آهن دوخطه، بزرگراه و آزاد راه برای ترانزیت ایمن برای آن یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.


این مسئول ادامه داد: این طرح اعتبار بسیار زیادی نیاز دارد اما با استفاده از ظرفیت قرارداد ۲۵ ساله با چین می‌توانیم شاهد عملیاتی شدن آن و حرکت بیشتر استان در مسیر توسعه باشیم.


اجرای متروی هشتگرد به قزوین گامی برای توسعه


اهتمام دولت سیزدهم به اجرای مترو قزوین - هشتگرد


اما با آغاز کار دولت سیزدهم این موضوع دوباره در دستور کار دولت قرار گرفت و مجدداً طرح شد تا اینکه در بیستمین سفر دولت به استان قزوین سید ابراهیم رئیسی از اجرای این پروژه استقبال کرده و خواستار اجرای مجدد طرح مطالعاتی آن شد.


با دستور رئیس جمهور، طرح مطالعاتی مترو قزوین هشتگرد با اعتباری بالغ بر ۱۰ میلیارد تومان به تصویب رسیده و در ردیف مصوبات سفر قرار گرفت.


اجرای پروژه در دستور کار استان است


اعلایی استاندار قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به این مصوبه اظهار کرد: اجرای مصوبات سفر ریاست جمهوری می‌تواند زمینه توسعه و جهش جدی استان قزوین را فراهم کند.


وی با بیان اینکه متروی هشتگرد به قزوین یکی از پروژه‌هایی است که جهش استان را دو چندان خواهد کرد افزود: طرح مطالعاتی پروژه در حال از محل مصوبات سفر ریاست جمهوری در حال اجرا است و امیدواریم بتوانیم شاهد اجرایی شدن این طرح باشیم.


استاندار قزوین بیان کرد: در اجرای مصوبات سفر ریاست جمهوری و همچنین انجام این مصوبه بسیار مهم که می‌تواند پیشران توسعه استان باشد مصمم هستیم و بدون شک با همدلی و همراهی که در استان در اجرای این پروژه شکل گرفته اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد.


وزارت راه و شهرسازی مخالف سرسخت اجرای پروژه


اما علی رغم اینکه اجرای طرح مطالعاتی پروژه از مصوبات سفر ریاست جمهوری بوده و توسط مخبر معاون اول دولت سیزدهم ابلاغ نیز شده است اما برخی کارشناسان در وزارت راه و شهرسازی همچنان مخالف حتی مطالعه طرح هستند.


مهدی رجحانی معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه بحث متروی هشتگرد سال‌ها است در قزوین مطرح، اظهار کرد: در قزوین همه موافق هستند اما این پروژه در وزارت راه مخالفین زیادی دارد که معتقد هستند اجرای این مترو توجیه پذیر نیست.


وی با بیان اینکه اعتبار مورد نیاز برای پروژه بسیار بالا است، تاکید کرد: علی رغم مخالفت‌های صورت گرفته طرح مطالعاتی این پروژه در مصوبات سفر گنجانده شد تا مطالعات آن به روز شده و یک بار برای همیشه پاسخ صریحی به موافق و مخالف اجرای پروژه داده شود.


معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری قزوین بیان اینکه حتی بعد از تصویب طرح مطالعاتی این پروژه در سفر ریاست جمهوری وزارت راه باز هم مخالف جدی اجرای آن بود اما در چندین جلسه تلاش کردیم ضمن بررسی دقیق مطالعاتی که در گذشته صورت گرفته، مطالعات جدید نیز انجام شود.


وی تاکید کرد: وزارت راه و شهرسازی بر روی کاغذ انجام این مصوبه را پذیرفته است اما به صورت عملی کار خاصی انجام نشده است.


رجحانی با بیان اینکه این موضوع مورد تاکید مدیریت استان است و امیدواریم بتوانیم آن را به سرانجام برسانیم، یادآور شد: همچنان پیگیر هستیم و امیدواریم بتوانیم کار مطالعات را شکل داده و به انجام برسانیم.


به نظر می‌رسد با اجرای این طرح که موتور پیشران توسعه استان قزوین محسوب می‌شود شاهد یک اتفاق مثبت و بزرگ در استان قزوین باشیم. عزم جدی و سرعت در اجرای مطالعه طرح، اهتمام وزارت راه و شهرسازی دولت سیزدهم به مصوبه همین دولت و در نهایت تحقق وعده‌ای نزدیک به ۲۰ ساله می‌تواند زمینه توسعه استان قزوین را فراهم کرده و در صنعت و اقتصاد نه تنها استان بلکه کشور اثرگذار باشد.

اگر خوشت اومد لایک کن
2
0
علی ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲
مترو گلشهر به شهرجدید هشتگرد بعدازسا بهار یک خط می رود برمی گردد وهشتگردی ها از آن استقبال نکرده‌اند مافیا برای خودش پولسازی میکند
پاسخ
آخرین اخبار