به گزارش ذاکرنیوز، انفجار ظهر روز جمعه گذشته در مسجد «گذرگاه» هرات که لحظاتی پیش از شروع نماز جمعه در این منطقه رخ داد و به کشته و مجروح شدن شمار قابل توجهی از شهروندان افغان منجر شد، مورد توجه محافل مختلف سیاسی و رسانهای قرار گرفت.
با اینکه اخبار کشتار مردم بیدفاع افغانستان در بیست سال گذشته تبدیل به رویهای عادی شده است، انفجار هرات از آن رو که هدف آن «مولوی مجیب الرحمن انصاری» بود بیشتر در کانون توجهات قرار گرفت.
مولوی انصاری از چهرههای مشهور مخالف دولت اشرف غنی بود؛ وی به صراحت علیه دولت غنی سخنرانی میکرد و دولت او را دولتی مزدور میدانست که در خدمت غربیها ایفای وظیفه میکند.
ازاینرو، مولوی انصاری از مشهورترین علمای افغانستان به شمار میرفت که در زمان جمهوریت غنی به دفاع از طالبان شناخته میشد.
با روی کار آمدن مجدد طالبان در سال گذشته نیز وی از رویداد به شدت استقبال و بیعت خود را با رهبر به صراحت طالبان اعلام کرد.
اوج حمایت «مولوی مجیب الرحمن» از حکومت طالبان نیز در گردهمایی بزرگ علمای افغانستان که چندی پیش در کابل برگزار شد، به نمایش درآمد؛ آنجا که در قرائت بیانیه پایانی این گردهمایی گفت: «این امنیت و این نظام به آسانی به دست نیامده. اگر کسی در مقابل این نظام کوچکترین حرکتی میکند، باید سر زده شود و از بین برود».
مولوی انصاری در همان گردهمایی به صراحت علیه داعش موضوع گرفت و این گروه تروریستی را «خوارج» نامید.
این موضعگیریها به ویژه تقابل آشکار با گروه تروریستی «داعش»، مسئله نبود که به آسانی برای کسانی که توسط انصاری، «خوارج زمان» نامیده شده بودند، قابل هضم باشد.
تقابل و تضاد مبانی فکری علمای طالبان و هستههای فکری داعش، هر چند پیش از این در افکار عمومی چندان شناخته شده نبود، اما با گام برداشتن «داعش شاخه خراسان» در راه حذف فیزیکی علمای برجسته طالبان، آن را علنی ساخته است.
در همین راستا ابتدا مولوی «رحیم الله حقانی» توسط داعش ترور شد و با اینکه نیروهای حفاظتی طالبان اهتمام ویژهای به حفاظت از مولوی انصاری داشتند، عامل انتحاری موفق به حذف دومین عالم نامآشنا و مشهور حامی طالبان شد؛ عملیاتی که البته جدای از مولوی انصاری، شمار بسیاری از مردم عادی را نیز با خود به کام مرگ برد یا مصدوم و زخمی نمود.
بعد از این حادثه، در سطح ملی و بین المللی، موج محکومیتها نسبت به حوادث تروریستی در افغانستان آغاز شد؛ مقامات دولت موقت طالبان، حامد کرزی، عبدالله عبدالله و شمار دیگری از چهرههای ملی، مذهبی و سیاسی افغانستان این رویداد را محکوم کردند.
«ذبیحالله مجاهد» سخنگوی دولت موقت طالبان ساعاتی پس از کشته شدن مولوی انصاری در توئیتر نوشت: «او در هنگام ادای نماز جمعه به قتل رسیده است. ما عاملان این جنایت ناجوانمردانه را به کیفر میرسانیم».
«حامد کرزی» رئیس جمهور پیشین افغانستان وقوع انفجار در مسجد جامع «گذرگاه» در هرات را نکوهش کرده و آن را خلاف اصول و ارزشهای انسانی و اسلامی دانست.
«حامد کرزی» رئیس جمهور پیشین افغانستان در توئیترش انفجار مسجد جامع «گذرگاه» شهر هرات را محکوم و تأکید کرد این حمله خلاف تمام اصول و ارزشهای انسانی و اسلامی میداند.
«عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه پیشین افغانستان نیز گفت: «دشمنان مردم افغانستان برای خلق فاجعه متأسفانه هیچ مرز و حدی نمیشناسد. حمله بر مساجد و دیگر اماکن مذهبی و هدف قرار دادن مردم بیگناه جنایت بشری است که شدیداً آن را محکوم میکنم».
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) ضمن محکومیت انفجار هرات اظهار داشت تداوم حملات بر مردم افغانستان و عبادتگاهها باید متوقف شود.
در میان موج محکومیتها، اما یک نام میتواند به نحوی بیشتر از نامها و عناوین مورد توجه باشد؛ «توماس وست» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان.
«توماس وِست»، نماینده ویژه امریکا در امور افغانستان در واکنش به انفجار مرگبار مسجد گذرگاه هرات، خواستار اجرای عدالت در مورد عاملان این حادثه شد!
حکایت این محکومیت، حکایت «شریک قافله و رفیق دزد» بودن است؛ چه اینکه به اذعان صریح مقامات واشنگتن، آمریکا عامل اصلی در شکلگیری جریان تروریستی «داعش» در منطقه است و اکنون همان جریانی که توسط آنها به وجود آمده و رشد و پرورش یافته است، مسئولیت رویدادی را به عهد گرفته است که از سوی مقامات آمریکایی محکوم شده است!
آمریکا از یکسو با محکومیتهایی این چنینی میخواهد خود را در کنار افغانها و دلسوز مردم این کشور نشان دهد و از سوی دیگر با حمایتهای پنهان و آشکار از گروههای تروریستی مانند «داعش»، آتشبیار معرکه ناامنی در افغانستان شده است.